miercuri, 14 ianuarie 2009

Soiurile de vin alb , scurta caracterizare

In aceasta caracterizare, voi avea in vedere vinurile care pot fi intalnite cu usurinta la noi in piata.

-Chardonnay- soiul este originar din Franta si afost introdus la noi acum circa 100 de ani, soiul de distinge printr-o puternica caracteristica florala, moale, onctuos (uleios), rotund, catifelat, amplu, care te face sa crezi ca musti din untul proaspat. Un vin alb romanesc obtinut din acest soi a castigat anul trecut medalia de aur la concursul Chardonnay du Monde de la Paris, acest vin se numeste Sole Chardonnay si este produs de Cramele Recas.

-Sauvignon - acest soi este originar din zona Sauternes (Franta) si afost introdus la noi in ultima parte a secolului XIX, se obtine un vin care face parte din din categoria vinurilor semi- aromate, are o aroma discreta, suava, aroma sa este a florilor de vita de vie, delicata si proaspata.

-Pinot Gris - soiul este de origine franceza, este se obtine un vin plin viguros, cu caracter (desi fara aroma). Ca vin tanar pare usor rustic, vulgar, dar acest caracter dispare odata cu invechirea .
-
Grasa - este un soi de vin de origine romaneasca, are un areal de cultura relativ restrans, el fiind localizat in podgoria Cotnari si in podgoria Pietroasa, acest soi da un vin fin, amplu corpolent, onctuos. De o foarte buna apreciere se bucura vinul special dulce de tip oxidativ.

-Tamaioasa - acest soi aromat isi gaseste radacinile tocmai in sudul Greciei antice, el fiind apreciat de catre toate popoarele aflate in bazinul Marii Mediterane, unde era folosit ca moneda de schimb. Soiul de Tamaioasa a ajuns la noi pe "filiera" elena , prin colonistii greci, cat si prin interventia romanilor, dornici sa gaseasca acest soi in toate colturile Imperiului. Deci nu este un soi 100 % autohton, el gasinduse si la alte popoare sub diverse denumiri. Vinurile obtinute din Tamaioasa sunt vinuri dulci sau demidulci naturale, au o tarie alcoolica de 12 -12,5° si o nuanta impunatoare, de mare originalitate, conferita de culoarea lor galben-aurie, de insusiri complexe de aroma care amintesc de florile de camp si mierea de albine, de gustul lor persistent, bogat.

-Feteasca Alba - este un soi romanesc a carui existenta se pierde adanc in istorie. Este un soi cu larga raspandire in podgoriile romanesti. Vinul nu are o mare personalitate si o aroma specifica de soi, dar este un vin fin, rotund catifelat, amplu si corpolent.

-Traminer - este un soi de origine germana, este un de obtine un vin foarte personal, amplu, fin cu un caseu care sugereaza "fanul proaspat cosit". Biotopul Gewurtztraminer da un vin mult mai aromat, vinul sugereaza aroma de trandafir.

-Muscat Ottonel - Acest soi a fost obtinut in Franta, orasul Angers in anul 1852, vinul din acest soi are un parfum floral caracteristic,poate fi un aperitiv elegant (cand este sec), precum si un desert excelent (cand este demi-dulce).

-Riesling - cand cineva vorbeste despre Riesling, toata lumea se gandeste la Rieslingul de Rhin, acest soi german este cultivat si apreciat pe plan european si mondial. Rieslingul Italian, este "la putere" la noi in tara, nici macar in Italia nu este atat de cunoscut. Este un soi vinificat cu precadere sec, este un vin sobru . Are o productivitate ridicata si constanta (10-12 t/ha) de aceea se bucura de aprecierea podgorenilor romani.

-Feteasca Regala - este un soi creat in Transilvania de data relativ recenta, aproximativ 9 decenii, probabil ca rezultat al incrucisarii naturale a soiurilor Feteasca alba si Grasa. Datorita productivitatii sale ridicate,a cest soi s-a impus rapid in toate podgoriile tarii, fiind situat ca suprafat cultivat pe locul intai pe tara. Vinul este echilbrat ca gust, sprintar, odihnitor, are o aroma florala foarte interesanta. Nu se bucura de o buna apreciere la export pentru ca are si o aroma vulgara care da impresia ca nu ar fi un vin "curat".-Francusa - este un soi romanesc localizat in special in podgoria Cotnari, are o capacitate mica de acumulare a zaharurilor, dar poate da cu usurinta vinuri de 11,5-12 vol.% alcool. Vinul nu are o aroma anume dar este un vin fin, elegant.

-Aligote - acest soi a fost adus din Franta in secolul XIX si s-a aclimatizat destul de bine la noi in tara, fiind cultivat in multe podgorii. Acest soi s-a impus cu precadere in doua areale Sarica-Niculitel si la Iasi-Copou, Iasi Bucium. Este un vin acid-sprintar dar fara o personalitate anume.

-Sarba - este o creatie relativ recenta (1972) a Statiunii de Cercetari Viticole Odobesti fiind considerat la inceput ca soi semiaromat fiind obtinut din soiul Tamaioasa romaneasca, fiind raspand cu repeziciune in celelalte podgorii, cu timpul datorita inmultirii si extenderii sale acest vinul de Sarba a devenit din ce in ce mai anonim si lipsit de aroma. Disparitia aromei nu are o explicatie certa.

-Galbena de Odobesti - este un soi foarte productiv, dar da un vin usor, slab alcoolic, acid si fara o aroma aparte.

-Zghihara - la fel ca si Galbena de Odobesti are o productivitate ridicata si da vinuri usoare fara o aroma aparte .

Un comentariu: