marți, 27 ianuarie 2009

Diferite clasificari ale vinurilor romanesti

Numărul mare de vinuri şi diversitatea lor apărute ca urmare a folosirii materiilor prime şi tehnologiilor de vinificare foarte variate a facut sa existe mai multe clasificari ale acestui produs. Cele mai uzuale clasificari in tara nostra sunt urmatoarele :

In functie de culoare :

- Vinuri albe

- Vinuri rosii

- Vinuri rose

In functie de compoziţia ampelografică (ampelografie- stiinta care se ocupă cu studiul genurilor, al speciilor şi al varietăţilor de viţă-de-vie) :

- Vinuri de soi – sunt obţinute din struguri de un singur soi. Totodată se permite folosirea strugurilor de alte soiuri ampelografice, dar nu mai mult de 15%, şi de aceeaşi specie botanică şi culoare a boabelor.

- Vinuri cupajate – sunt obţinute din vinuri brute fabricate din mai multe soiuri, în anumite proporţii bine stabilite.

- Vinuri sepajate – se obţin prin vinificarea în amestec a diferitelor soiuri de struguri de aceeaşi specie botanică, în proporţii stabilite pentru fiecare denumire de vinuri.

In functie de gradul alcoolic :

- Vinuri de masa, au taria alcoolica 8,5 grade

- Vin de masa superior, au taria alcoolica intre 8,5 si 9,5

- Vinuri de calitate superioara, au minim 10 grade alcool

Vinuri cu denumirea de origine controlata, aceasta clasificare se foloseste pentru vinurile albe, rosii si rose de calitate superioara. Aceasta clasificare este urmatoarea :

- Vinuri din struguri cu denumire de origine controlata -DOC

- Vinuri din struguri cu denumire de origine controlata cu trepte de calitate - DOCC

- Vinuri din struguri cu denumirea de origine controlata culesi la maturitate deplina - DOCC- CMD

- Vinuri din struguri cu denumirea de origine controlata culesi tarziu - DOCC-CT

- Vinuri din struguri cu denumirea de origine controlata culesi la inobilarea boabelor DOCC-CIB

In functie de acumularea zaharurilor:

- Vinuri seci - cu un continut cuprins pana la 4,0 g/l inclusiv

- Vinuri demiseci - cu zahar intre 4,01 g/l si 12 g/l inclusiv

- Vinuri demidulci - cu un continut de zaharuri cuprins intre 12,01 g/l si 50 g/l inclusiv

- Vinuri dulci - cu zaharuri peste 50 g/l

Un comentariu:

  1. Hola:
    Visita mis blogs de fotos de mi pueblo, de España, de Italia y Francia:

    http://blog.iespana.es/jfmmzorita

    UN SALUDO DESDE ESPAÑA

    RăspundețiȘtergere