luni, 12 ianuarie 2009

Soiurile de vita de vie cultivate in Romania

O sa incerc sa fac o scurta prezentare a soiurilor de vita de vie cultivate in Romania, multe dintre aceste soiuri au fost cultivate la noi in tara dupa anul 1863, an in care a fost declansat atacul filoxerei in Europa.

Soiurile de vin alb prezente la noi in tara sunt : Aligote ,Chardonnay , Creata de Banat , Feteasca Alba, Feteasca Regala, Francusa, Furmint, Galbena de Odobesti, Grasa, Grasa de Cotnari, grasa de Pietroasa, Majarca, Muscat, Muscat Ottonel, Mustoasa, Mustoasa de Maderat, Pinot Gris, Plavaie, Riesling Italian, Riesling de Rin, Rkatiteli, Sauvignon Blanc, Sarba, Tamaioasa , Traminer, Zghihara de Husi. Unele dintre aceste soiuri sunt "neaose", sunt prezente doar in tara nostra. Soiuri precum Feteasca Regala si Grasa sunt cultivate pe suprafete destul de intinse, productivitatea acestora fiind destul de ridicata, celelalte soiuri precum Creata de Banat, Mustoasa, Plavaie, Sarba, Zghihara de Husi, sunt cultivate doar pe suprafete reduse.

Soiurile de vin rosu cultivate in tara noastra sunt : Babeasaca Neagra, Burgund Mare, Busuioaca de Bohotin, Cabernet Sauvignon, Syrah,Cadarca de Minis, Feteasca Neagra, Merlot, Negru de Dragasani, Pinot Noir. La fel ca si in cazul soiurilor de vin alb, multe soiuri de vin rosu cultivate in tara nostre nu mai sunt cultivate si in alte colturi ale lumii. Soiuri precum Feteasca Neagra ( soi de vin superior, de calitate foarte ridicata), Babeasca Neagra, Cadarca de Minis, Negru de Dragasani, sunt destul de populare la noi in tara si sunt cultivate pe suprafete destul de extinse.

Soiurile de vin rosu au un mare "handicap" in fata soiurilor de vin alb, nefiind foarte folosite in fabricare sprit-ului, slaba informare a consumatorului de vin din Romania ducand la o proportie de cultivare a acestor soiuri de vin in podgorii la o proportie de 70% soiuri albe si 30% soiuri rosii. Mai sunt si exceptii pozitive in favoare soiurilor rosii dar din pacate acestea nu sunt foarte multe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu