marți, 20 ianuarie 2009

Soiurile de vin rosu, scurta caracterizare

Voi incerca sa fac o scurta caracterizare a soiurilor de vin mai des intalnite la noi in tara. La fel ca si vinurile albe aceste vinuri pot fi impartite in functie de caracteristicile soiului si de potentialul pe care il au in mai multe categorii de de calitate. Vinurile rosii cultivate in Romania se bucura de o mare apreciere pe plan international, dar din pacate vinul rosu este mult mai putin apreciat de consumatorul roman decat vinul alb.

De un bun prestigiu pe plan international se bucura Feteasca Neagra, soi romanesc, care incearca sa-si recapete locul intre soiurile de inalta calitate cultivate pe plan mondial. Anul trecut un vin romanesc din soiul Feteasca Neagra a castigat medalia de aur la Concursul Mondial de la Bruxelles, acest vin este La Putere Feteasca Neagra 2007 Recas.

La Concursul Mondial de la Bruxelles 2008 , un alt vin produs de Cramele Recas a castigat o medalie de aur, acest vin este Cuvee Uberland 2006. Cuvee Uberland este un cupaj de Merlot cu Cabernet Sauvignon. Anul 2008 a fost un an "productiv" in medalii pentru cei de la Cramele Recas, un alt vin produs de ei este medaliat cu argint de data aceasta la Paris la concursul Syrah du Monde.

In timp, se spera ca vinul rosu sa-si recapete locul si in preferintele consumatorului roman.
Principalele soiuri de vin rosu cultivate in tara noastra sunt:

-Cabernet Sauvignon - este soiul cu cea mai aleasa reputatie , isi are originile in regiunea Bordeaux (Franta) fiind introdus la noi in tara in secolul XIX. Vinul obtinut din acest soi este este viguros, corpolent, exprima forta, virilitate. Are o culoare rosie inchisa cu nuante violacee cand este tanar si o culoare rosie rubinie cand are peste 2 ani vechime.

-Merlot - soi care isi are obarsia tot in regiunea franceza Bordeaux fiind adus la noi dupa atacul filoxeric. Acest soi da vinuri de o calitatea adesea egala cu soiul Cabernet Sauvignon. Vinul obtinut din acest soi este mai "moale" decat cel obtinut din Cabernet Sauvignon, mai delicat, mai putin aspru cu o aroma de zmeura.

-Feteasca Neagra - este un soi autohton cultivat din timpuri stravechi in podgoriile din zona Moldovei. Vinul obtinut din acest soi are un caracter olfactiv discret dar specific, ceva care sugereaza mirosul de prune uscate (nu afumate). Cand vinul este mai vechi apar si usoare nuante de scortisoare.

-Pinot Noir - isi are originile in zona Burgogne (Franta), este vin fin, amplu, rotund, amplu, de obicei alcoolic (12-13 vol. %) si cu o culoare rubinie ce nu exceleaza in intensitate.




-Burgund Mare - este un soi obtinut din Pinot Noir, vinul nu are o personalitate anume, dar este echilibrat , este agreabil, odihnitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu