duminică, 11 ianuarie 2009

Care este legatura dintre vin si civilizatia umana ?

Ca unul dintre unul elementele de bază ale vieţii omului, vinul este necontenit folosit atât în hrana de zi cu zi cât şi în gesturile mântuitoare ale cultului liturgic şi prin urmare, mult amintit în textele sacre ale multor culturi şi în mod deosebit în Sfintele Scripturi.

Vinul este cea mai veche băutură alcoolică pe care omul o prepară. După mitologia greacă Dionysios, zeul vinului, prin fiul său Oenopionos, i-a învăţat pe locuitorii insulei Chios viticultura şi prepararea vinului roşu fiind asociata cu sangele uman ca băutură a vieţii şi a nemuririi, purtătoare de bucurie.

După o altă tradiţie, poporul străvechi al pelasgilor a fost cel care a purtat cultura viţei de vie în sudul peninsulei balcanice şi i-a învăţat pe greci arta enologiei. Iliada şi Odiseea sunt pline de referinţe la folosirea vinului.

Pentru evrei Noe este primul viticultor dar şi primul care experimentează efectele impudice şi deviante ale ebrietăţi. Asemenea multor popoare orientale, vinul nu le era străin în antichitate nici asirienilor, nici egiptenilor după cum nici chinezilor sau indienilor, atât în folosirea cotidiană cât şi în dimensiunea lui sacră.

Un element care ar mai putea fi adaugat este cantitatea procentuala de apa care intra in compozitia vinului dar si a sangelui uman, apa reprezentand elementul vital al vietii. In sangele uman cantitatea procentuala de apa poate atinge 83% , iar la vin cantitatea procentuala de apa poate atinge 82%.

Alături de sensul lui firesc, uzual, vinul dobândeşte valenţe simbolice multiple şi puternice.



4 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Catalin,

    Am fost foarte placut surprins sa ma regasesc printre adevaratele bloguri despre vin, asta desi nu am pregatirea celorlalti din lista si sunt, probabil ca si tine, un invatacel.

    Iti urez la cat mai multe scrieri ;).

    RăspundețiȘtergere
  3. mda interesant dar trebuie sa mai si degustam ceva..... http://vandvin.ro/Producatori.html

    RăspundețiȘtergere