marți, 3 martie 2009

Tohani.Prima putere a vinului rosu.

In peisajul vinurilor romanesti putine case de vin se pot lauda cu o traditie atat de veche si plina de incarcatura istorica.

Asezata in inima tarii, Dealu Mare, este o podgorie a carei istorie isi are inceputul in epoca geto-dacica. Se pare ca insusi soiul de struguri Gordin, specific podgoriei si-ar trage numele de la cel al generalului roman Gordinius, comandant al unei legiuni romane stabilit pe aceste meleaguri in secolul al II-lea.

Incepand cu secolul al XV-lea, existenta viilor este atestata prin documente, tranzactii comerciale si succesiuni de averi.

Domeniile Tohani se afla in inima Podgoriei Dealu Mare si se intind pe 7 dealuri însorite binecuvântate de un climat special, altitudinile acestor dealuri sunt cuprinse intre 200 si 400 m , fiind amplasate pe locul celebrelor vii ale mosiei Principelui Nicolae, fratele Regelui Carol al II-lea al Romaniei. 

Daca, in decursul timpului, Podgoria Dealu Mare si-a castigat renumele de "Patrie a vinurilor rosii", prin generozitatea conditiilor de complex natural si prin soiurile cultivate, Domeniile Tohani s-a impus drept "capitala" zonei, asumandu-si cu mandrie titlul de "Prima putere a vinului rosu", gratie traditiei viti-vinicole mostenite din tata in fiu, de tohaneni, care au adaugat zestrei naturale o adevarata arta, specifica numai lor.

Microclimatul specific zonei, a oferit viţei de vie condiţii de dezvoltare speciale. Astfel, strugurii se bucură de soare 14 zile în plus pe an faţă de alte zone ale ţării. Ajungând mai devreme la maturitate, boabele au la dispoziţie mai mult timp pentru acumulări calitative, mai ales că pe Domeniile Viticole Tohani, strugurii nu se culeg decât toamna târziu, când pământul gras şi generozitatea soarelui îi vor fi umplut de o dulceaţă şi o aromă unica.

Am sa incerc sa fac scurte caracterizari ale unor game de vinuri produse de Domeniile Tohani.

Sange de Taur - nu este un vin cu pretentii,  este un vin de masa rosu, proaspat, fructuos, obtinut din cupajarea mai multor soiuri: Burgund, Sangiovese, Merlot si Muscat Hamburg. Aroma si dulceata vinului te duc cu gandul la fructele padurii, este un vin dens, cu o puternica personalitate. Se recomanda consumarea lui la deserturi, bine racit.

Feteasca Regala un vin alb, demisec, traditional romanesc, cu un miros elegant de flori, cu un gust proaspat de struguri, cu o aciditate temperamentala ce ii invioreaza gustul. Bine racit e o buna companie pentru peste, salate, carne alba.

Gama Domeniile Tohani - Cuprinde produse de buna calitate, la care strugurii sunt recoltati la maturitate deplina, sunt atent selectionati, vinificarea se face pe soiuri distincte. Aceasta gama cuprinde vinuri din soiurile : Merlot, Burgund, Sangiovese, Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Muscat, Sauvignon Blanc, Tamaioasa.

- Merlot - un vin sec, cu o identitate distincta. Avand la baza o culoare speciala de un rosu granat, acest vin are nuante liliachii la tinerete si devine caramiziu la maturare. Are un gust moderat de astringent si cu o usoara asprime, o savoare subtila de cirese amare si ardei verde, care imprima o nota definitorie, speciala.

- Negru de Tohani - un vin rosu obtinut printr-o cupajare de Burgund si Sangiovese cu o aroma discreta si placuta de fructe exotice bine coapte, cu o savoare fina ceea ce face ca acest vin sa depaseasca stadiul vinului anonim.

- Feteasca Neagra - este un vin ce se caracterizeaza printr-o bogatie de taninuri si o savoare aromatica ce aminteste de cea a prunelor uscate, a fructelor de padure. Este un vin care poate fi pastrat, calitatile sale, precum si nobletea ,conturandu-se odata cu trecerea timpului.

- Cabernet Sauvignon - un vin rosu special, cu o concentrare de arome, o combinatie perfecta, un gust expresiv. Dominat de taninuri proaspete, specifice soiului, este un vin cuceritor. Este usor astringent, dar rotund, cu o aroma de fructe de padure. 

- Pinot Noir - un vin aristocratic, consistent, ca un adevarat nectar, de o bogatie aromatica cu totul speciala, in care se fac simtite coacazele negre.

- Dry Muscat - provenit dintr-un soi aromat, pastreaza caracteristicile soiului, in urma fermentarii la temperatura controlata. Gustul sau este floral, echilibrat, rotund. Bine racit, este o companie placuta la deserturi.

- Sauvignon Blanc - vin cu o aroma tipica, la granite intre aromat si nearomat, corpolent, cu un usor gust amarui la sfarsit. Este elegant, cu o aciditate echilibrata. Conditiile climaterice si calitatile solului Domeniilor Tohani fac ca Sauvignon Blanc de Tohani sa fie unul din cele mai cautate vinuri.

- Tamaioasa Romaneasca - microclimatul Dealu Mare –Tohani face ca acest soi sa dea maximum de calitati, in ceea ce priveste gustul si aroma. Este un vin bogat, plin, cu aroma de trandafiri, bogat in zaharuri. Este de preferat la deserturi, bine racit.

Gama Princiar Special Reserve - Aceasta gama implica soiuri de struguri la care recoltarea se face tarziu, la innobilarea boabelor, cand continutul de zaharuri e de minim 240g zahar/l, ducand la obtinerea unor vinuri cu un inalt nivel calitativ. Gama aceasta este formata din vinuri provenind din soiurile: Sauvignon Blanc, Riesling, Tamaioasa, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Feteasca Neagra, Busuioaca de Bohotin.

- Sauvignon Blanc - recoltati la un echilibru perfect intre zahar si aciditate, strugurii sunt apoi vinificati la o temperatura scazuta de 12-13 gr.C, conform tehnologiilor din “Lumea noua”. Vinul obtinut este unic, fructuos, cu o aroma desavarsita, tipica soiului, apreciata de cunoscatori.Culoarea aurie si-o datoreaza boabelor culese tarziu, o caracteristica specifica Domeniilor Tohani.

- Riesling - un vin cu o frumoasa culoare galben-verzui, sec, puternic, echilibrat, cu o aciditate usor ridicata, ceea ce il face o companie ideala la peste, branzeturi speciale.    

- Tamaioasa - este un vin desavarsit, obtinut din struguri supramaturati de pe colinele insorite ale Domeniilor Tohani. Fermentatia se desfasoara in conditii speciale, vinul obtinut reprezentand intr-adevar “Licoarea lui Bachus”. Are un rest de zahar de 50g zahar/l, o aroma puternica de trandafiri, insotite de o fructuozitate si prospetime caracteristice, datorate tehnologiei de ultima generatie folosite.  

- Merlot - culesi de pe suprafete cu cele mai bune expozitii, strugurii sunt atent selectionati, dand posibilitatea obtinerii unor vinuri cu insusiri deosebite:aroma subtila de cirese amare, ardei verde, un usor caracter taninos.  

- Cabernet Sauvignon - este socotit “Regele vinurilor rosii”, cu o aroma puternica si inconfundabila de fructe de padure, dar in acelasi timp rotund, echilibrat . Climatul favorabil al Domeniilor Tohani, precum si solul calcaros , culesul tarziu, contribuie an de an la nasterea acestui “Tohani pur sange”. Este un vin sec, ce capata noblete prin invechire.  

- Pinot Noir - un adevarat vin aristocratic, elegant, consistent, catifelat, din struguri culesi la maturitate deplina, cu o culoare frumoasa liliachie-rubinie. Recoltarea se face tarziu, ceea ce face ca acest vin sa fie un adevarat nectar, de o bogatie aromatica cu totul speciala, in care se fac simtite notele de coacaze negre.

- Feteasca Neagra - structura si consistenta vinului sunt datorate strugurilor culesi tarziu, intr-un stadiu avansat de maturare, la care majoritatea boabelor sunt stafidite.Bogatia taninurilor si savoarea aromatica amintesc de cea a prunelor uscate, la care se adauga un usor gust de ciocolata amaruie.

- Busuioaca de Bohotin - vin rose, de culoarea frunzei de ceapa, cu o aroma speciala de trandafiri, obtinut din struguri supramaturati, culesi tarziu, ceea ii confera o mare densitate. Are in acelasi timp o aciditate ridicata ce imprima o vioiciune placuta vinului.

Gama Princiar Grand Reserve - vinurile din aceasta gama sunt vinuri de colectie , cu un extract ridicat , provenite din struguri stafiditi, recoltati toamna tarziu, la supramaturare. Sunt tinute pentru maturare si invechire in baricuri si butoaie de stejar , dupa care se imbuteliaza si se pastreaza in hrube special amenajate. In sticla vinul capata acel caseu special care se evidentiaza si accentueaza odata cu trecerea timpului. In aceasta gama sunt cuprinse vinuri din soiurile : Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir si Feteasca Neagra.

 - Merlot  -un vin sec, cu o identitate distincta, specifica podgoriei si soiului din care provine. Are o culoare speciala de rosu granat, care devine caramizie la invechire si maturare dupa ani de pastrare in butoaie de stejar si butelii. Moderat de astringent si cu o usoara asprime in gust, care se atenueaza la invechire, acest vin atrage atentia prin savoarea sa subtila de cirese amare si ardei verde, care imprima o nota definitorie.  

- Cabernet Sauvignon -un vin rosu special, sec, cu o concentratie de arome , o combinatie perfecta, un gust expresiv. Dominat de taninuri specifice soiului, este un vin ce capata noblete la invechire.Este un vin corpolent, potrivit preparatelor la gratar, fripturilor in sange, vanatului. 
 

- Pinot Noir - este un vin ce imbina armonios nobletea, finetea si corpolenta vinurilor rosii. Are o culoare rosu-rubiniu inchis, cu reflexe de o rara frumusete.
  Aroma sa aduce cu a coacazelor negre el capatand mai multe calitati cu fiecare an care trece peste el. Este potrivit pentru fripturi in sange, vanat, miel.                                                                      

- Feteasca Neagra - structura sa consistenta e datorata strugurilor culesi tarziu, intr-un stadiu avansat de supramaturare, cand majoritatea boabelor sunt stafidite. Aroma sa aminteste de cea a prunelor uscate. Odata cu trecerea timpului, calitatile acestui vin se contureaza, ceea ce preteaza acest vin pentru pastrare. Este o companie ideala pentru branzeturi, preparate la gratar.