vineri, 30 ianuarie 2009

Vinuri Recas in Bucuresti - Premiervin

Magazinele Premiervin prezinta spre vanzare vinuri vrac si imbuteliate cat si bauturi alcoolice din productie autohtona dar si din import. Principalul furnizor al acestor produse sunt Cramele Recas, unul dintre cei mai mari producatori, exportatori dar si importatori de vinuri din tara.

In prezent Premiervin dispune de trei magazine situate in zonele :


- Magazin Premiervin Tineretului - Strada Lanariei, nr. 93-95, telefon 0213358008

- Magazin Premiervin Piata Matache - Strada Popa Tatu, nr.90-92, telefon 0213158080

- Magazin Premiervin Titan - Strada Campineanca, nr.1, bloc P103, telefon 0213454452

Magazinele Premiervin reprezinta o alternativa la comertul modern (cash&carry, hipermarket, supermarket ) in care, de obicei, datorita constrangerilor realizate de acesti distribuitori dar si din considerente economice care tin si de producator nu gasiti toata gama de produse ale Cramelor Recas.

O sa incerc sa fac o descriere pe scurt ale vinurilor pe care le puteti gasi in magazinele Premiervin.


Vinuri vrac

- Vin de masa Alb, Sec(pret 7 lei/ litru) - tipic soiului Riesling Italian, cu o aroma discreta de iasomie si o culoare ce tradeaza un vin tanar. Gustul echilibrat, cu accente usor citrice, il recomanda a fi servit in compania unor mancaruri usoare, fara sosuri, din carne de pasare, peste. - Vin de masa Alb, Sec, V.I.P. (pret 9lei/litru)- imbina caracteristicile Rieslingului, dar in acelasi timp aminteste de Pinot Gris, cu o aciditate buna, un final amplu, acest vin poate surprinde orice cunoscator. Gustul complex, cu multe valente, poate fi insotit de fripturi, peste.
- Vin de masa Alb, Demisec (pret 7 lei/litru)- un vin cu aroma florala, tipic soiului Feteasac Regala, soi care are la Recas rezultate inegalabile. Un vin sprintar, "de cursa lunga", ideal pentru petreceri, va multumii pe toata lumea si va insoti voia buna, alaturi de salate, peste de apa dulce, gratar, fructe de mare.
- Vin de masa Alb, Dulce(pret 7 lei/litru) - aroma tipica de Muscat, un vin de desert, mieros, bine echilibrat, onctuos, dulce si in acelasi timp delicat, cu un final ferm. Poate fi asociat cu deserturi, dar in acelasi timp poate fi servit ca aperitiv, cu exceptia aperitivelor sarate.
- Vin de masa Rose, Demidulce(pret 7 lei/litru) - aroma discreta de petale de trandafir si delicatetea soiului Traminer sunt foarte bine exprimate si completeaza cu gust desavarsit. Poate fi asociat cu antreuri si aperitive, branzeturi proaspete.
- Vin de masa Rosu, Sec(pret 7 lei/litru) - cu o culoare rubinie densa si aroma de Cabernet, acest vin are o curgere placuta, nuanta aspra a soiului este imbinata fericit de gustul de fructe negre de padure. se recomanda sa fie insotit de fripturi mai grase, paste cu carne, pizza dar si bucate traditionale romanesti.
- Vin de masa Rosu, Sec, V.I.P.(pret 9 lei/litru) - un Cabernet Sauvignon extraordinar, pretabil pentru invechire, cu o aroma complexa si o concentratie alcoolica mai ridicata, plin de virilitate, cu un final lung si foarte bine definit, poate fi asociat unor mese bogate, cu mancaruri grele si chiar cu vanat.
- Vin de masa Rosu, Dulce(pret 7 lei/ litru) - un soi specific Banatului, acest Burgund surprinde prin inedita imbinare intre arome de prune uscate si gustul dulce si fin. Se asociaza perfect cu mancaruri sasesti, dulci - acrisoare.


Vinuri imbuteliate autohtone

- Gama Schwaben Wine ( pret 9.5 lei/sticla)-aceasta gama de vinuri este un tribut adus populatiei de etnie germana care a locuit in aceasta zona a tarii timp de 4 secole, prezenta lor aici a schimbat foarte mult felul de a trai al oamenilor din Banat. Aceste vinuri au un raport pret-calitate foarte avantajos, vinuri proaspete, prezentate intr-un mod elegant si simplu. In aceasta gam puteti gasi vinurile : Riesling Italian ( Alb Sec), Alb Demisec (Feteasca Regala), Alb Demidulce(Muscat/Feteasca Regala), Merlot/Burgund (Rosu Demisec), Cabernet/ Merlot (Rosu Sec), Burgund Rose (Rose Demidulce), Rosu Dulce (Merlot/Pinot Noir)

- Gama Castle Rock (pret 13 lei/sticla)- este cea mai veche eticheta a Cramelor Recas atat pentru export cat si pentru piata interna. Imaginea traditionala si eleganta face din acest brand un produs cu vanzari constante tot timpul anului. Au un raport pret-calitate avantajos, vinuri vinificate in stil traditional european. In aceasta gama sunt incluse vinurile : Riesling Italian/Pinot Grigio (alb sec), Feteasca Regala (alb demisec), Chardonnay/Feteasca Regala (alb demidulce), Cabernet Sauvignon (rosu sec), Merlot (rosu demisec), Merlot/Pinot Noir (rosu demidulce).

- Gama " Te iubesc mult" (T.I.M.) (pret 9.5 lei/ sticla)- aceasta gama a fost la inceput exportata in Japonia. Succesul pe care l-a inregistrat la vanzare in magazinele noastre din Romania ne-a indemnat sa vindem eticheta si in piata interna unde are evolutii spectaculoase in perioada Valentine's Day - 8 martie. Au un raport pret-calitate avantajos, sunt vinuri din soiul Burgund , sunt vinuri demidulci, fine. In aceasta gama sunt cuprinse doua sortimente : Te iubesc mult Rosu si Te iubesc mult Rose.- Gama V-Legend (pret 14 lei -16 lei / sticla) - eticheta este o coproprietate a Cramelor Recas si a unei companii din Cardiff - Marea Britanie. Conceptul a fost dezvoltat 100% de catre britanici pentru a asigura succesul in pietele din UK si SUA prin asocierea vinului romanesc cu legendele despre vampiri. Anual, peste 1.000.000 de sticle sunt exportate catre aceste tari. Aceste vinuri un raport pret-calitate corect, vinuri proaspete, vinificate in stilul modern australian, prezentate intr-un mod inovator si rafinat. In acesta gama puteti gasi vinurile : Riesling (sec) acest vin este cel mai exportat vin romanesc in anul 2008, Feteasca Regala (sec), Pinot Grigio (sec), Dry Muscat (demisec),Furmint (dulce), Merlot Rose (demisec), Cabernet Sauvignon (sec), Merlot (sec), Pinot Noir (sec).



- Gama "La Putere" (pret 39 lei ) - Acest brand a fost conceput ca un produs exclusivist, destinat unor persoane care cauta produse cu imagine. Au un raport pret-calitate exclusivist, vinuri cu peste 2 ani vechime, maturate in butoaie de stejar, vinificate din struguri de deosebita calitate, prezentate intr-un mod elegant si provocator. Aceasta gama in prezent cuprinde doar patru sortimente provenite din soiurile: Feteasca Neagra, acest vin este premiat cu medalia de aur la Concursul Mondial Bruxelles 2008, Feteasca Neagra/Merlot, Cabernet Sauvignon, Merlot si Pinot Noir. Sunt vinuri seci de o calitate foarte ridicata.- Gama ''Reserva Barique'' (pret 39 - 59lei / sticla ) - este varful vinurilor produse de Cramele Recas sunt vinuri unice, mai mult decat exclusiviste, destinate cunoscatorilor si colectionarilor. In aceasta gama puteti gasi vinuri din soiurile : Feteasca Regala, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot.



- Gama Sole (pret 24 lei - 44 lei) -Sole este un concept traditional european, care respecta standardele nescrise de eticheta ale unui vin foarte bun. Syrah este un vin produs in editie limitata, primul din acest soi al Cramelor Recas, cu o eticheta cu scopuri nobile: o parte din incasari urmand a fi donate copiilor cu probleme. Aceste vinuri au un raport pret-calitate exclusivist, vinuri cu peste 1-2 vechime, maturate in butoaie de stejar, vinificate din struguri de deosebita calitate, prezentate intr-un mod elegant si provocator. In aceasta gama sunt cuprinse soiurile Chardonnay(vin premiat cu medalia de aur la "Chardonnay du Monde" Paris 2008), Sauvignon Blanc, Syrah, Mustoasa.

- Cuvee Iberland (pret 100 lei ) - este vinul premium de la Cramele Recas (o combinatie 85% Merlot, 10% Cabernet si 5% Feteasca Neagra), este un vin care se adreseaza persoanelor exclusiviste avand o calitate foarte buna. Acest vin este un omagiu adus svabilor care au stramutat vatra asezarii Recas, si au identificat noi terenuri potrivite pentru cultivarea vitei de vie, Überland fiind unul din primele dealuri pe care svabii au facut plantatii noi in regiune. Dealul poarta si astazi aceasta denumire. Vinul este facut din struguri dintr-o singura plantatie, culesi manual, selectiv, si este maturat in butoaie de stejar timp de 12 luni. Acest vin a primit medalia de aur la Concursul Mondial de la Bruxelles in 2008.

- Miniaturi (preturi 5 lei - 13 lei )- Cramele Recas este primul producator din Romania care a imbuteliat in sticle de 0,25L sau 0,375L vinuri de calitate. Prin aceasta venim in intampinarea omului dinamic, care mananca in oras la pranz intr-un restaurant si nu intr-un fast food, si care doreste sa bea un pahar de vin bun, excluzand ideea de vinul casei. Aici puteti gasi vinuri din gamele V-Legend si La Putere din soiurile Riesling, Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca Neagra, Pinot Noir.


Vinuri imbuteliate straine

Premiervin comercializeaza prin magazinele sale toata gama de vinuri importate de Cramele Recas. Importurile provin din tari cu o veche traditie in producerea vinului (Italia, Franta, Spania, Portugalia) dar si din asa zisa "lume noua" a vinului ( Chile, Australia, Noua Zeelanda, Africa de Sud) care tind sa intreaca prin metode de vinificatie si calitate tarile care timp de decenii si chiar secole au detinut un "monopol" pe piata vinului mondial.

O sa fac o prezentare a producatorilor si a vinurilor importate de Cramele Recas, vinuri pe care le puteti gasi in toate magazinele Premiervin din Bucuresti.

- Portugalia - Alianca - Alianca a fost fondata acum 75 de ani, in 1927, de catre 11 asociati condusi de Domingos Silva si Angelo Neves, in Sangalhos - Portugalia, in regiunea Bairrada's. In ultimii ani, investitiile s-au concentrat in areale de productie si in vinificatie, impreuna cu construirea unei mederne pivnite si a unui parc cu butoaie de calitate pentru imbatranirea vinului. Aceasta strategie produce rezultate, dovada sunt multimea de premii si medalii primite atat in Portugalia cat si in lume. Vinurile pe care le puteti gasi in magazinele premier vin au preturi cuprinse intre 11 lei (Casal Mendes) si Quintas dos Quatro Ventos (69 lei), calitatea acestora este foarte buna iar pretul este asemanator cu cel pe care il puteti gasi in pietele europene adaosurile fiind modice.

-Spania - Bodegas Utielanas - Cooperativa Agricola Utiel a fost fondata in 24 Aprilie 1927, cu sediul in centrul istoric al Utiel, Spania. In prezent, cooperativa are 1700 de membri si detine peste 4000 ha cultivata de vita de vie si este in continua expansiune cu investitii in tehnologia de producere a vinului. Vinurile Bodegas Utielanas, se pot mandri cu multe premii si medalii castigate dea lungul vremii, atat in tara cat si in lume. Vinurile acestui producator, pe care le puteti gasi in magazinele Premiervin, au o calitate buna iar preturile sunt in concordanta cu caliatatea vinului aceste preturi plecand de la 11 lei/sticla.

- Franta - Chamarre - Chamarre detine o retea federativa in asociere cu cea mai mare cooperativa de producatori de vinuri din Franta, fiind cel mai mare producator din tara. Acest mod de lucru ii permite sa controleze tot procesul de productie al vinului pana la imbuteliere. Deja prezent in majoritatea tarilor, Chamarre raspunde nevoilor consumatorilor si propune vinuri franceze de calitate, bine adaptate consumului contemporan de vin la preturi atractive(aceste preturi pleaca de la 12 lei/sticla si pot ajunge pana la 34 lei/sticla ).

- Spania - Codorniu - Cordoniu este povestea unei familii spaniole de producatori de vin, datata din secolul al 16-lea. In 1872, Josep Raventos Fatjo - pionier al industriei vinului - produce prima lui sticla de vin, aplicand o metoda traditionala folosind varietati aromatice de struguri din zona Penedes - Spania. Cordoniu este un simbol al integritatii si inovatiei in lumea sampaniei si nu numai. Pretul acestor vinuri spumante sunt cuprinse intre 30 lei si 40 lei.




-Chile - Cono Sur - Cramele si podgoriile Cono Sur au fost infiintate in anul 1993, cu scopul clar specificat de a produce vinuri premium, expresive si inovative in spiritul zilelor noastre.Numele Cono Sur se refera la originea geografica a vinurilor din Chile - America De Sud.Cono Sur este aventura crearii vinurilor originale si distinctive, contemporane. Pasiunea, calitatea si inovatia sunt valorile care inspira Cono Sur. Sunt vinuri de o calitate exceptionala, raportul calitate pret fiind unul dintre cele mai bune de pe piata. Cel mai ieftin vin se afla in jurul a 11 lei/sticla.



- Africa de Sud - Distell - Distell creaza branduri de la bun inceput. Fiecare brand incepe ca o mica samanta, apoi este crescuta in timp cu pasiune catre perfectiune. Recolta este combinata cu pasiunea noastra, apoi o formam ca si brand care a devenit un simbol al competitiei, al relaxarii si sarbatoare. Astazi, Distell Group Limited este cel mai mare producator de vinuri din Africa de Sud. In Romania vinurile Distell au fost importate de catre Cramele Recas incepand cu anul 2007, raportul calitate - pret fiind unul foarte bun. Cel mai ieftin vin produs de Distell la noi pe piata se afla la un pret de 12 lei.

-Spania- Gonzalez Byass -Compania Gonzalez Byass a fost infiintata in anul 1835 in orasul Jerez - Andalucia - Spania, de catre Manuel Maria Gonzalez si Robert Blake Byass. De peste 170 de ani, compania Gonzalez Byass este implicata in dezvoltarea calitatii vinurilor sale. Calitatea si respectul pentru mediul inconjurator sunt aspecte critice in producearea vinurilor. Cel mai ieftin vin al acestui producator se afla in jurul pretului de 30 lei.




- Italia - Massi - Istoria Masi este istoria podgoriilor din jurul Veronei, in regiunea Venetiei - Itaia. Numele deriva de la "Vaio dei Masi", micuta vale cedata familei Boscaini la sfarsitul secolului al 18-lea, familie care detine aceste podgorii si in aceste zile. Compania s-a indreptat pas cu pas catre succes, totodata largindu-si domeniile cumparand alte planatii viticole din regiunea Venetiei. In ultimii ani, Masi a dezvoltat noi proiecte in Argentina si in regiunea Toscana in colaborare cu Serego Alighieri. Cel mai ieftin vin Massi se gaseste la un pret de 24 lei.


Alti producatori mondiali care sunt importati in Romania de catre Cramele Recas sunt : Planeta (Italia), Robert Mondavi (California, SUA), Hardy's (SUA).

marți, 27 ianuarie 2009

Diferite clasificari ale vinurilor romanesti

Numărul mare de vinuri şi diversitatea lor apărute ca urmare a folosirii materiilor prime şi tehnologiilor de vinificare foarte variate a facut sa existe mai multe clasificari ale acestui produs. Cele mai uzuale clasificari in tara nostra sunt urmatoarele :

In functie de culoare :

- Vinuri albe

- Vinuri rosii

- Vinuri rose

In functie de compoziţia ampelografică (ampelografie- stiinta care se ocupă cu studiul genurilor, al speciilor şi al varietăţilor de viţă-de-vie) :

- Vinuri de soi – sunt obţinute din struguri de un singur soi. Totodată se permite folosirea strugurilor de alte soiuri ampelografice, dar nu mai mult de 15%, şi de aceeaşi specie botanică şi culoare a boabelor.

- Vinuri cupajate – sunt obţinute din vinuri brute fabricate din mai multe soiuri, în anumite proporţii bine stabilite.

- Vinuri sepajate – se obţin prin vinificarea în amestec a diferitelor soiuri de struguri de aceeaşi specie botanică, în proporţii stabilite pentru fiecare denumire de vinuri.

In functie de gradul alcoolic :

- Vinuri de masa, au taria alcoolica 8,5 grade

- Vin de masa superior, au taria alcoolica intre 8,5 si 9,5

- Vinuri de calitate superioara, au minim 10 grade alcool

Vinuri cu denumirea de origine controlata, aceasta clasificare se foloseste pentru vinurile albe, rosii si rose de calitate superioara. Aceasta clasificare este urmatoarea :

- Vinuri din struguri cu denumire de origine controlata -DOC

- Vinuri din struguri cu denumire de origine controlata cu trepte de calitate - DOCC

- Vinuri din struguri cu denumirea de origine controlata culesi la maturitate deplina - DOCC- CMD

- Vinuri din struguri cu denumirea de origine controlata culesi tarziu - DOCC-CT

- Vinuri din struguri cu denumirea de origine controlata culesi la inobilarea boabelor DOCC-CIB

In functie de acumularea zaharurilor:

- Vinuri seci - cu un continut cuprins pana la 4,0 g/l inclusiv

- Vinuri demiseci - cu zahar intre 4,01 g/l si 12 g/l inclusiv

- Vinuri demidulci - cu un continut de zaharuri cuprins intre 12,01 g/l si 50 g/l inclusiv

- Vinuri dulci - cu zaharuri peste 50 g/l

marți, 20 ianuarie 2009

Soiurile de vin rosu, scurta caracterizare

Voi incerca sa fac o scurta caracterizare a soiurilor de vin mai des intalnite la noi in tara. La fel ca si vinurile albe aceste vinuri pot fi impartite in functie de caracteristicile soiului si de potentialul pe care il au in mai multe categorii de de calitate. Vinurile rosii cultivate in Romania se bucura de o mare apreciere pe plan international, dar din pacate vinul rosu este mult mai putin apreciat de consumatorul roman decat vinul alb.

De un bun prestigiu pe plan international se bucura Feteasca Neagra, soi romanesc, care incearca sa-si recapete locul intre soiurile de inalta calitate cultivate pe plan mondial. Anul trecut un vin romanesc din soiul Feteasca Neagra a castigat medalia de aur la Concursul Mondial de la Bruxelles, acest vin este La Putere Feteasca Neagra 2007 Recas.

La Concursul Mondial de la Bruxelles 2008 , un alt vin produs de Cramele Recas a castigat o medalie de aur, acest vin este Cuvee Uberland 2006. Cuvee Uberland este un cupaj de Merlot cu Cabernet Sauvignon. Anul 2008 a fost un an "productiv" in medalii pentru cei de la Cramele Recas, un alt vin produs de ei este medaliat cu argint de data aceasta la Paris la concursul Syrah du Monde.

In timp, se spera ca vinul rosu sa-si recapete locul si in preferintele consumatorului roman.
Principalele soiuri de vin rosu cultivate in tara noastra sunt:

-Cabernet Sauvignon - este soiul cu cea mai aleasa reputatie , isi are originile in regiunea Bordeaux (Franta) fiind introdus la noi in tara in secolul XIX. Vinul obtinut din acest soi este este viguros, corpolent, exprima forta, virilitate. Are o culoare rosie inchisa cu nuante violacee cand este tanar si o culoare rosie rubinie cand are peste 2 ani vechime.

-Merlot - soi care isi are obarsia tot in regiunea franceza Bordeaux fiind adus la noi dupa atacul filoxeric. Acest soi da vinuri de o calitatea adesea egala cu soiul Cabernet Sauvignon. Vinul obtinut din acest soi este mai "moale" decat cel obtinut din Cabernet Sauvignon, mai delicat, mai putin aspru cu o aroma de zmeura.

-Feteasca Neagra - este un soi autohton cultivat din timpuri stravechi in podgoriile din zona Moldovei. Vinul obtinut din acest soi are un caracter olfactiv discret dar specific, ceva care sugereaza mirosul de prune uscate (nu afumate). Cand vinul este mai vechi apar si usoare nuante de scortisoare.

-Pinot Noir - isi are originile in zona Burgogne (Franta), este vin fin, amplu, rotund, amplu, de obicei alcoolic (12-13 vol. %) si cu o culoare rubinie ce nu exceleaza in intensitate.




-Burgund Mare - este un soi obtinut din Pinot Noir, vinul nu are o personalitate anume, dar este echilibrat , este agreabil, odihnitor.

miercuri, 14 ianuarie 2009

Soiurile de vin alb , scurta caracterizare

In aceasta caracterizare, voi avea in vedere vinurile care pot fi intalnite cu usurinta la noi in piata.

-Chardonnay- soiul este originar din Franta si afost introdus la noi acum circa 100 de ani, soiul de distinge printr-o puternica caracteristica florala, moale, onctuos (uleios), rotund, catifelat, amplu, care te face sa crezi ca musti din untul proaspat. Un vin alb romanesc obtinut din acest soi a castigat anul trecut medalia de aur la concursul Chardonnay du Monde de la Paris, acest vin se numeste Sole Chardonnay si este produs de Cramele Recas.

-Sauvignon - acest soi este originar din zona Sauternes (Franta) si afost introdus la noi in ultima parte a secolului XIX, se obtine un vin care face parte din din categoria vinurilor semi- aromate, are o aroma discreta, suava, aroma sa este a florilor de vita de vie, delicata si proaspata.

-Pinot Gris - soiul este de origine franceza, este se obtine un vin plin viguros, cu caracter (desi fara aroma). Ca vin tanar pare usor rustic, vulgar, dar acest caracter dispare odata cu invechirea .
-
Grasa - este un soi de vin de origine romaneasca, are un areal de cultura relativ restrans, el fiind localizat in podgoria Cotnari si in podgoria Pietroasa, acest soi da un vin fin, amplu corpolent, onctuos. De o foarte buna apreciere se bucura vinul special dulce de tip oxidativ.

-Tamaioasa - acest soi aromat isi gaseste radacinile tocmai in sudul Greciei antice, el fiind apreciat de catre toate popoarele aflate in bazinul Marii Mediterane, unde era folosit ca moneda de schimb. Soiul de Tamaioasa a ajuns la noi pe "filiera" elena , prin colonistii greci, cat si prin interventia romanilor, dornici sa gaseasca acest soi in toate colturile Imperiului. Deci nu este un soi 100 % autohton, el gasinduse si la alte popoare sub diverse denumiri. Vinurile obtinute din Tamaioasa sunt vinuri dulci sau demidulci naturale, au o tarie alcoolica de 12 -12,5° si o nuanta impunatoare, de mare originalitate, conferita de culoarea lor galben-aurie, de insusiri complexe de aroma care amintesc de florile de camp si mierea de albine, de gustul lor persistent, bogat.

-Feteasca Alba - este un soi romanesc a carui existenta se pierde adanc in istorie. Este un soi cu larga raspandire in podgoriile romanesti. Vinul nu are o mare personalitate si o aroma specifica de soi, dar este un vin fin, rotund catifelat, amplu si corpolent.

-Traminer - este un soi de origine germana, este un de obtine un vin foarte personal, amplu, fin cu un caseu care sugereaza "fanul proaspat cosit". Biotopul Gewurtztraminer da un vin mult mai aromat, vinul sugereaza aroma de trandafir.

-Muscat Ottonel - Acest soi a fost obtinut in Franta, orasul Angers in anul 1852, vinul din acest soi are un parfum floral caracteristic,poate fi un aperitiv elegant (cand este sec), precum si un desert excelent (cand este demi-dulce).

-Riesling - cand cineva vorbeste despre Riesling, toata lumea se gandeste la Rieslingul de Rhin, acest soi german este cultivat si apreciat pe plan european si mondial. Rieslingul Italian, este "la putere" la noi in tara, nici macar in Italia nu este atat de cunoscut. Este un soi vinificat cu precadere sec, este un vin sobru . Are o productivitate ridicata si constanta (10-12 t/ha) de aceea se bucura de aprecierea podgorenilor romani.

-Feteasca Regala - este un soi creat in Transilvania de data relativ recenta, aproximativ 9 decenii, probabil ca rezultat al incrucisarii naturale a soiurilor Feteasca alba si Grasa. Datorita productivitatii sale ridicate,a cest soi s-a impus rapid in toate podgoriile tarii, fiind situat ca suprafat cultivat pe locul intai pe tara. Vinul este echilbrat ca gust, sprintar, odihnitor, are o aroma florala foarte interesanta. Nu se bucura de o buna apreciere la export pentru ca are si o aroma vulgara care da impresia ca nu ar fi un vin "curat".-Francusa - este un soi romanesc localizat in special in podgoria Cotnari, are o capacitate mica de acumulare a zaharurilor, dar poate da cu usurinta vinuri de 11,5-12 vol.% alcool. Vinul nu are o aroma anume dar este un vin fin, elegant.

-Aligote - acest soi a fost adus din Franta in secolul XIX si s-a aclimatizat destul de bine la noi in tara, fiind cultivat in multe podgorii. Acest soi s-a impus cu precadere in doua areale Sarica-Niculitel si la Iasi-Copou, Iasi Bucium. Este un vin acid-sprintar dar fara o personalitate anume.

-Sarba - este o creatie relativ recenta (1972) a Statiunii de Cercetari Viticole Odobesti fiind considerat la inceput ca soi semiaromat fiind obtinut din soiul Tamaioasa romaneasca, fiind raspand cu repeziciune in celelalte podgorii, cu timpul datorita inmultirii si extenderii sale acest vinul de Sarba a devenit din ce in ce mai anonim si lipsit de aroma. Disparitia aromei nu are o explicatie certa.

-Galbena de Odobesti - este un soi foarte productiv, dar da un vin usor, slab alcoolic, acid si fara o aroma aparte.

-Zghihara - la fel ca si Galbena de Odobesti are o productivitate ridicata si da vinuri usoare fara o aroma aparte .

luni, 12 ianuarie 2009

Soiurile de vita de vie cultivate in Romania

O sa incerc sa fac o scurta prezentare a soiurilor de vita de vie cultivate in Romania, multe dintre aceste soiuri au fost cultivate la noi in tara dupa anul 1863, an in care a fost declansat atacul filoxerei in Europa.

Soiurile de vin alb prezente la noi in tara sunt : Aligote ,Chardonnay , Creata de Banat , Feteasca Alba, Feteasca Regala, Francusa, Furmint, Galbena de Odobesti, Grasa, Grasa de Cotnari, grasa de Pietroasa, Majarca, Muscat, Muscat Ottonel, Mustoasa, Mustoasa de Maderat, Pinot Gris, Plavaie, Riesling Italian, Riesling de Rin, Rkatiteli, Sauvignon Blanc, Sarba, Tamaioasa , Traminer, Zghihara de Husi. Unele dintre aceste soiuri sunt "neaose", sunt prezente doar in tara nostra. Soiuri precum Feteasca Regala si Grasa sunt cultivate pe suprafete destul de intinse, productivitatea acestora fiind destul de ridicata, celelalte soiuri precum Creata de Banat, Mustoasa, Plavaie, Sarba, Zghihara de Husi, sunt cultivate doar pe suprafete reduse.

Soiurile de vin rosu cultivate in tara noastra sunt : Babeasaca Neagra, Burgund Mare, Busuioaca de Bohotin, Cabernet Sauvignon, Syrah,Cadarca de Minis, Feteasca Neagra, Merlot, Negru de Dragasani, Pinot Noir. La fel ca si in cazul soiurilor de vin alb, multe soiuri de vin rosu cultivate in tara nostre nu mai sunt cultivate si in alte colturi ale lumii. Soiuri precum Feteasca Neagra ( soi de vin superior, de calitate foarte ridicata), Babeasca Neagra, Cadarca de Minis, Negru de Dragasani, sunt destul de populare la noi in tara si sunt cultivate pe suprafete destul de extinse.

Soiurile de vin rosu au un mare "handicap" in fata soiurilor de vin alb, nefiind foarte folosite in fabricare sprit-ului, slaba informare a consumatorului de vin din Romania ducand la o proportie de cultivare a acestor soiuri de vin in podgorii la o proportie de 70% soiuri albe si 30% soiuri rosii. Mai sunt si exceptii pozitive in favoare soiurilor rosii dar din pacate acestea nu sunt foarte multe.

duminică, 11 ianuarie 2009

Scurta istorie a vinului in Romania

     În aceasta zona, producerea vinului este o ocupatie ce dateaza din secolul 7 î.e.n., getodacii locuitorii străvechi ai pământurilor de la Dunăre, Marea Neagră şi Carpaţi, preţuiau vinul în mod deosebit, iar viţa de vie era una din cele mai de seama bogăţii ale lor. Ei obişnuiau să bea vinul turnat în coarne de bou, în ulcică sau chiar în tigve. Pe vremea marelui rege Burebista, întemeietorul primului stat centralizat dac, vinul devenise o mare pasiune a dacilor, încât regele, sfătuit de marele preot Deceneu, a luat măsura dezrădăcinării viţei de vie. Acţiunea lui a fost determinată se pare şi din cauza interesului pe care-l arătau pentru vin popoarele vecine Daciei şi care făceau dese incursiuni aici.

    Cu toate măsurile pe care le-ar fi luat Burebista şi Deceneu, se ştie cu siguranţă că, la venirea romanilor în Dacia, cultivarea viţei de vie se practica pe suprafeţe întinse de teren.Dupa ce Dacia a fost cucerita de catre romani (în anul 106), pe monezile batute în noua provincie era reprezentata o femeie careia doi copii îi ofereau struguri, ca simbol al principalei bogatii a tarii. Romanii au adus în Dacia noi sortimente de viţă de vie, au introdus noi procedee de tăiere şi practici de vinificaţie. Ulterior,de-a lungul secolelor, viţa de vie a continuat să prezinte un mare interes şi o preocupare de bază a băştinaşilor. Cultivarea ei nu a încetat nici o clipă, nici în perioada migraţiei popoarelor, nici în secolele de ocupaţie turcească a ţărilor române

     În timpuri mai recente, evolutia industriei vinului din România a fost influentata de catre patru momente importante din istoria tarii: strânsele legaturi cu Franta de-a lungul secolului 19, strânsele legaturi cu Germania si Austria din perioada interbelica, instaurarea comunismului în 1948 si liberalizarea economica de dupa 1989.

     România a întretinut strânse legaturi cu Franta de-a lungul secolul 19: cultura franceza, educatia si ingineria erau foarte apreciate, iar franceza era limba uzuala pentru cei educati. În momentul în care filoxera a lovit podgoriile românesti, era normal ca viticultorii de aici sa ceara asistenta tehnica si ajutor practic colegilor lor francezi. Ca rezultat, marea majoritate a viilor plantate post-filoxera au fost de provenienta franceza, cum ar fi: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay ori Sauvignon Blanc. De aceea varietatile respective sunt cultivate în România de mult mai mult timp ca în restul tarilor din estul Europei.

     In perioada interbelica o consecinta a schimbarii de orientare, în favoarea Germaniei si Austriei, a fost introducerea pe piata româneasca a spritului: vin ce se bea acompaniat de apa minerala. Si astazi, în România, spritul este un mod foarte popular de a bea vinul, de aici rezultând si preferinta consumatorilor (dar si a producatorilor) români pentru vinurile albe seci, din moment ce acestea dau cel mai bun sprit.

     În timpul perioadei comuniste au fost dezvoltate trei genuri de societati producatoare de vin: statiunile de cercetari viticole, intreprinderi de stat pentru industrializarea vinului si cooperative agricole, legate într-un fel sau altul de intreprinderile de stat.

     Liberalizarea economiei românesti, de dupa 1989, nu a afectat societatile de cercetare din domeniul viei si vinului, viile aflate în patrimoniul cooperativelor agricole au fost privatizate, iar intreprinderile si societatile vini-viticole au intrat si ele in patrimoniu privat.

Care este legatura dintre vin si civilizatia umana ?

Ca unul dintre unul elementele de bază ale vieţii omului, vinul este necontenit folosit atât în hrana de zi cu zi cât şi în gesturile mântuitoare ale cultului liturgic şi prin urmare, mult amintit în textele sacre ale multor culturi şi în mod deosebit în Sfintele Scripturi.

Vinul este cea mai veche băutură alcoolică pe care omul o prepară. După mitologia greacă Dionysios, zeul vinului, prin fiul său Oenopionos, i-a învăţat pe locuitorii insulei Chios viticultura şi prepararea vinului roşu fiind asociata cu sangele uman ca băutură a vieţii şi a nemuririi, purtătoare de bucurie.

După o altă tradiţie, poporul străvechi al pelasgilor a fost cel care a purtat cultura viţei de vie în sudul peninsulei balcanice şi i-a învăţat pe greci arta enologiei. Iliada şi Odiseea sunt pline de referinţe la folosirea vinului.

Pentru evrei Noe este primul viticultor dar şi primul care experimentează efectele impudice şi deviante ale ebrietăţi. Asemenea multor popoare orientale, vinul nu le era străin în antichitate nici asirienilor, nici egiptenilor după cum nici chinezilor sau indienilor, atât în folosirea cotidiană cât şi în dimensiunea lui sacră.

Un element care ar mai putea fi adaugat este cantitatea procentuala de apa care intra in compozitia vinului dar si a sangelui uman, apa reprezentand elementul vital al vietii. In sangele uman cantitatea procentuala de apa poate atinge 83% , iar la vin cantitatea procentuala de apa poate atinge 82%.

Alături de sensul lui firesc, uzual, vinul dobândeşte valenţe simbolice multiple şi puternice.



Ce este vinul ?

Sa incepem cu inceputul, ce este vinul ?Potrivit definiţiei adoptate de Oficiul Internaţional al Viei şi Vinului (O.I.V.), „Vinul este în exclusivitate o băutură care rezultă din fermentaţia alcoolică completă sau parţială a mustului de struguri”

Ne place tuturor sa spunem ca vinul este mai mult decat o simpla bautura, il consideram un aliment, tot asa cum se spune ca "vinul stimuleaza creatia literara si artistica", dar nu sunt putini cei care considera ca vinul este o creatie artistica, o realizare impinsa adesea aproape de perfectiune ca orice creatie artistica. Adesea se are in vedere ca vinul are si importante efecte terapeutice si de aici vinul...medicament.

Macar partial, toate afirmatiile de mai sus sunt justificate, au un suport in realitate, dar sa nu uitam faptul ca vinul este un produs destinat consumului uman, pentru a fi consumat trebuie sa ajunga la consumator, iar la consumator ajunge prin intermediul pietei ca orice marfa.

Deci vinul este in acelasi timp aliment, stimulent creativ, medicament dar nu in ultimul rand un produs, o marfa.

Eu voi incerca in acest blog o expunere a vinului, in masura cunostintelor mele, sub toate cele patru aspecte ale sale.